Başarı, bir hedefi gerçekleştirmek ya da istenilen hedefe ulaşmak olarak tanımlanabilir. Elde edilen başarılar, kişinin özsaygısını ve özgüvenini arttırarak, başka başarıların önünü açar. Her insan, başarılı olma potansiyeline sahiptir. Bu potansiyelin eyleme geçirilmesi de büyük ölçüde çalışmaya, strateji yeteneğine ve doğru zamanlarda doğru kararları alma iradesine bağlıdır. Belli konulara dikkat ederek, iş hayatında ve eğitimde başarıyı yakalayabilirsiniz.
Başarısızlıktan Korkmayın!
Hata yapma korkusu, belli bir ölçüde faydalı olabilir. Bu korku bizi yanlış şeyler yapmaktan alıkoyar. Ancak başarısızlığa duyulan korku, atalete, özgüvensizliğe sebep oluyorsa bu korkuyu törpülemek faydalı olacaktır. Nitekim, hiçbirimiz kusursuz canlılar değiliz ve hata yapmamız kaçınılmaz bir durum. Dolayısıyla, başarıya ulaşmanın yolu başarısızlığı göze almaktan geçer. Thomas Edison’ın ampülü binlerce başarısız deneyden sonra icat ettiği bilinmektedir.
Kendinizi hata yapma pratiğinden arındırarak, yalnızca doğru olanı yapmanız mümkün değildir. Nihayetinde insan bir makine değildir ve sürekli doğru olanı yapmaya programlanamaz. Önemli olan, hatalardan ders almak ve krizleri fırsata çevirebilmektir. Hatalarınızı doğru okuyup, başarısızlıklarınızın sebebini doğru değerlendirdiğinizde iş hayatında da eğitimde de başarı elde edebilirsiniz.
Zaman Organizasyonunun Önemi
Zaman, insanın sahip olduğu ve yeri asla dolmayacak en büyük hazinedir. Doğru değerlendirilen zaman bize para, başarı ve itibar olarak döner. Branşınız, eğitim düzeyiniz veya çalıştığınız iş hangisi olursa olsun, zamanı yönetmeden başarıya ulaşmak mümkün değildir. Sahip olduğunuz zamanı iyi değerlendirmeli, iş/eğitim ile kişisel yaşamınız arasındaki dengeyi iyi kurmalısınız. Yaptığınız işlerde başarısız olsanız bile bu işler için harcadığınız zamanın size tecrübe olarak döndüğünü unutmamanızda fayda var.
Yapacağınız işleri bir önem sırasına göre programlamak, hedeflerinize daha kolay ulaşmanızı sağlayacaktır. Acil bir durum olmadığı sürece, bir iş için ayırdığınız zamanda yalnızca o işle ilgilenmeniz gerekir. Bu sayede, yapmanız gereken işleri gereken zamanda bitirebilir ve bitmeyen işlerin getirdiği stresi uzaklaştırarak, iş ve eğitim hayatınızda başarılı bir çizgide ilerleyebilirsiniz.
Okumaya ve Araştırmaya Önem Verin
Bedenimiz gibi zihnimizin de beslenmeye ihtiyacı var. İyi beslenmemiş bir zihnin kişiyi başarıya ulaştırması mümkün değildir. Okumak, bilgi seviyemizi arttırdığı gibi, bakış açımızı geliştirir ve bizlere yeni ilhamlar kazandırır. Diğer yandan, okuma eylemini yalnızca kendi branşınızla veya mesleğinizle sınırlı tutmamanız gerekir. Örnek vermek gerekirse, mitoloji uzmanı Joseph Campbell’ın Kahramanın Yolculuğu döngüsü bugün pazarlama eğitimlerinde de kullanılmaktadır. Okumak, zihninize başarıya ulaşmak için gereken dinamızmi kazandıracaktır.
