İnsan İlişkileri ve Yönetiminde Başarılı Olmak

Gerek sosyal hayatımızda gerekse iş hayatımızda her zaman insanlar ile iletişim halindeyiz, bu iletişim süreci de beraberinde bazen sorunları getiriyor. Özellikle şirketlerde insan ilişkileri ve yönetimi büyük bir öneme sahip. Her noktada, iletişim ne kadar kuvvetli olursa başarı da o denli yüksek ve kalıcı oluyor.

Çözüm ve fikirlerinizin kalıcı olması, sağlıklı iletişim kurabileceğiniz bir ekiple çalışmanın yolu başarılı bir insan ilişkileri ve yönetiminden geçiyor. Merak etmeyin, doğru adımları atarsanız başarı çok da uzak değil!

Empati

Ne kadar başarılı işlere imza atsanız da eğer insanlarla ilişkinizde bir kopukluk varsa, siz de başarılarınız gibi kalıcı olamazsınız. İnsan ilişkilerini yönetmenin ilk adımı ise önce kendini tanımasından geçer. Ne kadar kendinizi tanırsanız ve sınırlarınızı bilirseniz, karşınızdaki insanı da tanıyarak onun da sınırlarını anlamaya başlarsınız.

Herkesin farklı bir düşünce yapısına sahip olduğu gerçeğini genellikle unuturuz. Kültürümüz, ailemiz, okulumuz ve benliğimiz bizim düşünce ve davranışlarımızı şekillendirir. Bu yüzden karşınızdaki kişinin bir şeyi neden yaptığını sorgulayacaksanız, önce onunla empati kurmayı deneyin. Empati ile, ekibinizde bulunan herkesi daha rahat anlayabilir ve sorunsuz bir iletişim sağlayabilirsiniz. Böylece zamanla aranızdaki bağın güçlendiğini göreceksiniz!

Tutumları Denetlemek

İş hayatında karşılaşılan sorunların neredeyse %85’i doğru iletişim kuramamaktan kaynaklanıyor. Bu iletişim sorunlarından en önemlisi ise kişilerin tutumlarını denetlemeye çalışmak. İş hayatında doğru yönetim oldukça değerli bir yere sahiptir fakat genelde yönetim için doğru ögeleri gözden kaçırırız. Başkalarının davranış ve tutumlarını denetlemek de sıklıkla karşılaştığımız bu problemlerden biridir.

Öncelikle unutmamamız gereken şey şu ki, bizim davranışlarımız karşımızdaki kişilerin davranış ve tutumlarını etkileyecektir. Ne kadar olumlu yaklaşırsak o kadar olumlu bir geri dönüşle karşılaşırız. İş hayatında ise ekip arkadaşlarımıza yansıtmamız gereken birincil tutum ise güvendir. Kendimize ne kadar güven duyarsak, karşımızdakiler bizim bu tavrımızı davranışlarımızdan, düşüncelerimizden hatta duruşumuzdan sezerek buna göre şekillenirler. Bir şeyi yapmaya inanırsanız, karşınızdaki de inanacaktır.

O yüzden başarının ilk adımının kendiniz olduğunu unutmayın!

Dinlemek ve Sormak

İletişim, insan ilişkileri yönetiminin en can alıcı noktasıdır. Eğer bir grupta tek taraflı bir iletişim varsa, buradan asla etkili bir sonuç alınamaz. Bu yüzden tüm ilişkilerin aktif bir şekilde ilerlediğine emin olmamız gerekir, bunun da ilk yolu dinlemek ve doğru zamanda konuşmaktır.

Bir problem, bir konu üzerinde konuşurken karşıdaki kişinin sizi dinlediğinden ve bölmediğinden emin olmanız gerekiyor. Aynı şekilde tüm iletişim sürecinde sizin de karşınızdaki kişinin sözünü kesmeden, etkili bir dinleme gerçekleştirmeniz hem doğru ve aktif bir ilişki kurmanızı hem de aranızdaki güven unsurunun pekişmesini sağlayacaktır.

Dinlemenin yanı sıra, doğru zamanda doğru sorular sormak da iletişimin kalitesini arttıracaktır. Soru sormanız, karşınızdaki kişiyi ne kadar dikkatle dinlediğinizin ve ilginizi çektiğinizin bir kanıtı olacaktır. Soru sormak iletişimi güçlendirerek, konunun detaylarına inilmesine de yol açarak minik bir beyin fırtınasına da imkan sağlayacaktır.

Tonlama

Karşınızdaki kişi ile nasıl konuştuğunuz kadar hangi ses tonuyla konuştuğunuz da büyük bir öneme sahiptir. Ses tonu ve ayarının doğru ayarlanması, kişilerin etkili bir şekilde iletişime katılmasını destekleyecektir. Yüksek bir tonla konuştuğunuzda, karşınızdaki kişileri etki altına alabilirsiniz fakat bu çok uzun soluklu bir etki olmayacaktır. Karşınızdaki kişi korktuğundan, çekindiğinden o an sizi dinliyor olsa bile üzerinde bir etki bırakma ihtimaliniz oldukça azdır.

İletişim boyunca ne kısık ne de yüksek sesle konuşmak yerine, bulunulan ortama uygun şekilde etkili bir konuşma yaparak kişileri etkiniz altına alabilir ve uzun soluklu bir iletişimin ilk adımını atabilirsiniz.

Eleştiriye Açık Olmak

İnsan ilişkileri ve yönetiminde başarılı olmak için önce kendinizi eleştirebiliyor olmanız gerekir. Hatalarınızı gördüğünüz zaman, dışarıya karşı da daha objektif bakmaya başlarsınız. Bu da kuracağınız bütün ilişkilerin daha sağlam temellere oturmasına olanak sağlayacaktır.

Dışarıdan gelecek her türlü öneri ve eleştiriye ne kadar açık olursanız, çevrenizdeki kişilerin de güvenini o denli kazanırsınız. Hatalarınızı kabul etmek sizi küçük düşürmez tam tersi yüceltir ve daha sonrasında sunduğunuz tüm eleştirel fikir ve öneriler de karşınızdaki kişilerde olumlu ve düzeltilebilir bir etki yaratır. Aksi taktirde karşınızdaki kişi karşı bir cephe alarak iletişimi sonlandırabilir.

Göz Teması

Kalabalık gruplarda doğru bir göz temasının etkileri yıllardır gözlenmektedir. Sonuçlara göre, kişi göz teması kurulduğunda konuya ve konuşmacıya kendini daha yakın hissederek empati kurmaya ve ilgilenmeye başlar.

Eğer kalabalık bir grupla çalışıyorsanız, tek bir kişi yerine herkes ile tek tek göz teması kurarak kişilerin kendini değerli hissetmesini ve iletişime katılmalarını sağlayabilirsiniz. Tek kişi ile iletişim durumlarında ise başka bir noktaya bakmak, başka bir şey ile ilgilenmek yerine karşınızdaki kişi ile abartısız bir şekilde göz teması kurmanız oldukça yeterli ve olumlu bir etkileşim olacaktır.

Takdir Etmek

Birlikte çalıştığınız ekip arkadaşlarınızın sadece kötü yönlerini ve başarısız oldukları alanları söylerseniz, iletişiminiz baştan kopacaktır. Gerektiği yerde dozunda eleştiri yaparken, başarıları da unutmamak gerekir. Yapılan her işin ve düşüncenin takdir edilmesi, iletişimi güçlendireceği gibi karşıdaki kişinin motivasyonunu da arttıracaktır. Bu yüzden her şeyi dozunda yapmaya özen göstererek ve karşımızdaki kişileri destekleyerek, onlara güvendiğimizi ve inandığımızı belli ederek başarılı bir iletişim kurabilirsiniz.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kategoriler